تغذيه غلط در ماه رمضان و عوارض آن

سفره افطار

 برنامه ريزي براي يک تغذيه صحيح در ايام ماه مبارک رمضان از اهميت ويژه اي برخوردار است تا هم بتوان با جلوگيري از پرخوري و آشفته خوري، اصل پرهيز را رعايت کرد و هم با تقسيم انرژي و کالري مورد نياز از زيان هاي کمبود غذايي در امان بود. اين مساله به خصوص درمورد نوجوانان از اهميت بيشتري برخوردار است.

دستگاه گوارش هر فردي در مدت 11 ماه سال از مواد غذايي مختلف انباشته مي شود. اين دستگاه هم مانند هر عضو ديگري نياز به استراحت دارد، همان گونه که شب، زمان استراحت جهت رفع خستگي و تجديد قوا در بدن مي باشد و عدم استراحت مناسب باعث فرسودگي و ناتواني جسم و روان و به دنبال آن بروز بيماري هاي مختلف خواهد شد.

از طرفي همان طور که مي دانيد پرخوري باعث افزايش وزن و عوارض ناشي از آن خواهد شد. با گرفتن روزه نه تنها مي توان بر پرخوري و چاقي غلبه کرد، بلکه مي توان با کنترل خوردن، اراده و نيروي تفکر را نيز در خود تقويت کرد.

بدن انسان براي حفظ سلامتي خود همواره مقدار چربي به عنوان ذخيره انرژي در نقاط مختلف ذخيره مي کند. ماندن اين چربي ها به مدت طولاني باعث فشرده شدن آن ها مي گردد. به طور معمول اين چربي هاي فشرده قابليت استفاده زيادي ندارند. روزه داري حتي در افراد لاغر و داراي وزن طبيعي اين اجازه را مي دهد که بدن اين چربي هاي فشرده و قديمي را بسوزاند و فرد فرصتي مناسب براي جايگزيني چربي هاي تازه (بعد از اين دوره) پيدا کند.

البته در کنار تمام موارد ذکر شده که تنها قسمتي از فوايد روزه داري براي سلامت است، توجه به اين نکته مهم است که روزه داري بايد از ويژگي هاي خاصي برخوردار باشد تا تعادل سلامت را هر چه بهتر حفظ کند.

متاسفانه اشتباهات زيادي در تغذيه روزه داران ديده مي شود که نه تنها فوايد روزه داري را زير سوال مي برد، بلکه باعث وارد آمدن آسيب هاي زيادي به سلامت فرد مي شود که اين امري طبيعي نيست.

برنامه غذايي نامناسب در ماه مبارک رمضان چه عوارضي را به دنبال خواهد داشت؟

- چاقي: مهم ترين عارضه ناشي از روزه داري است که به دنبال مصرف غذاهاي نامناسب ايجاد مي شود.

- يبوست

- نفخ، احساس پُري دستگاه گوارش و ساير مشکلات گوارشي

- بي حوصلگي، خستگي و ضعف حافظه

- لاغري و ضعف و ناتواني

- کاهش مقاومت بدن در برابر بيماري ها

- سردرد و سرگيجه

- سنگ هاي دستگاه ادراري

همان طور که بيان شد اين مشکلات به هيچ وجه طبيعي و ناشي از يک روزه داري مناسب و صحيح نيست. بنابراين از مصرف مواد عذایی سرخک رده ، انواع شيريني (به خصوص زولبيا و باميه)، دسرهاي چرب،  غذاهای چرب و  شور و نمک دار و انواع سس ها و ... و همچنين از مصرف زياد غذاهاي پرحجم مانند  اش رشته با پياز داغ فراوان يا تريد کردن نان در آبگوشت جدا پرهيز کنيد تا با مشکل اضافه وزن، افزايش چربي خون و اختلالات گوارشی مواجه نشويد.

اختلالات عصبي مانند بي حوصلگي، اختلال حافظه، گيجي،  خستگی و کوفتگي نيز از عوارض روزه داري غلط است.

عوارض فوق مي تواند به علت کمبودهاي تغذيه اي ايجاد شود. افت قند خون يکي از عوامل مهم بروز اين مشکلات است که معمولا به دليل  عدم مصرف سحری عارض مي شود.

سوخت و ساز (انرژي لازم) سلول هاي عصبي صرفا از گلوکز (قند) و کربوهيدرات ها تامين مي شود. از طرفي بدن انسان نمي تواند به مدت طولاني کربوهيدرات ها را ذخيره کند، پس گرسنگي طولاني مدت و عدم مصرف سحري مي تواند باعث کاهش انرژي لازم براي فعاليت سلول هاي عصبي و در نتيجه ايجاد عوارض ذکر شده شود.

منبع :تبیان

مشکل دردهای مفصلی در زنان یائسه


 اگر زنان به سلامت خود در دوران یائسگی توجه نداشته باشند بروز مشکلاتی مانند پوکی استخوان، دردهای مفصلی، افسردگی، کمبود ریز مغذی‌ها و سوءتغذیه در آنها افزایش پیدا می‌کند.

زنان یائسه

زنان در دوران یائسگی با تغییرات هورمونی جدیدی رو به رو هستند که اگر در قبل از این دوران و در ابتدای یائسگی به آن توجه نکنند، موجب بروز مشکلاتی در آنها می‌شود.

 اگر زنان به سلامت خود در دوران یائسگی توجه نداشته باشند بروز مشکلاتی مانند پوکی استخوان، دردهای مفصلی، افسردگی‌ها، کمبود ریز مغذی‌ها و سوءتغذیه در آنها افزایش پیدا می‌کند.

انجام فعالیت‌های بدنی برای زنان بسیار اهمیت دارد و به لحاظ مشکلات فرهنگی، زنان ممکن است کمتر در برنامه‌ها و فعالیت‌های اجتماعی شرکت کنند و به اندازه کافی فعالیت‌های بدنی انجام ندهند.

 ویتامین‌های D و A و کلسیم برای زنان بسیار اهمیت دارد و زنان باید به میزان کافی از منابع غذایی حاوی این ویتامین‌ها استفاده کنند.

ویتامین D از طریق مصرف غذا به میزان کافی دریافت نمی‌شود و از طریق مکمل‌ها یا غذاهای غنی شده یا استفاده از نور مستقیم خورشید باید این ویتامین را تأمین کرد.

آهن در زنان بسیار اهمیت دارد و کم خونی یکی از مسائل مهمی است که در میان زنان شایع است همچنین کم خونی ناشی از فقر آهن یک مشکل کیفی است که باید به آن توجهی ویژه داشت.

منبع:اکاایران


عوامل ایجادکننده گودی کمر کدامند؟

 

کمر گود یکی از علل شایع تغییر در ستون فقرات و ناحیه کمر است که عوارضی هم‌چون کمردرد و تغییر ساختار ثابت افراد را در پی دارد.
ضعف عضلات شکم، کوتاهی عضلات جلویی ران، علل مادرزادی، استفاده از کفش‌های پاشنه بلند و زایمان‌های مکرر و جابجایی مهره‌ها ازعوامل ایجادکننده "گودی کمر" است.

این عارضه باعث افزایش بیش از حد گودی کمر می‌شود و در این حالت لگن به سمت جلو چرخش پیدا می‌کند و مفاصل ران اندکی خم می‌شوند که این امر تناسب قامت را از بین می‌برد.

کمرگود در بین افراد چاقی که شکم بزرگی دارند و هم چنین خانم‌ها شایع‌تر از دیگر افراد جامعه است.

برای تشخیص این بیماری باید از فرد بخواهیم که به پشت بخوابد و عمل بلند شدن را انجام دهد، اگر نتوانست به حال نشسته درآید،  عضلات شکمی او ضعیف است و اگر توانست بلند شود و هنگام بلند شدن گودی کمر افزایش یافت باز هم ضعف عضلات شکمی وجود دارد.

  استفاده از کفش‌هایی با پاشنه بیش از 5. 3 سانتی‌متر برای آقایان و بیش از 5. 4 سانتی‌متر برای خانم‌ها به دلیل تغییر مرکز ثقل بدن باعث ایجاد گودی کمر می‌شود.

از فرد می‌خواهیم پشت بدن را به دیوار بچسباند، اگر کف دست به راحتی از ناحیه کمر عبور کرد و یا فضای زیادی در این قسمت وجود داشت، فرد دارای کمر گود است و باید به پزشک مراجعه کند.

درمان کمر گود برای افراد مختلف متفاوت است و نمی‌توان درمان یکسانی رابرای همگان تجویز کرد اما با شناخت علت بیماری و درجه ضعف عضلانی که باعث ناهنجاری در قامت شده‌اند، می‌توان درمان مناسبی را انجام داد.

بدین منظور طی تمرین‌هایی فرد خم می‌نشیند و از حالت نشسته به خوابیده در می‌آید، فرد به پشت می‌خوابد و هر دو پا را به حالت صاف در می‌آورد.

فرد به پشت می‌خوابد و عمل دوچرخه زدن را با پاها انجام می‌دهد، فرد به پشت می‌خوابد و زانوی یک پارا خم می‌کند سپس عمل بالا آوردن پاها را انجام می‌دهد، فرد می‌ایستد و یک پا را با دست مخالف می‌گیرد، فرد روی یک پا می‌نشیند و پای دیگر را به سمت عقب می‌برد سپس زانوی پای عقبی را خم می‌کند.

اگر ضعف عضلات شکم عامل اصلی تغییر شکل باشد باید فرد به پشت بخوابد و عضلات شکم را منقبض کند، سپس کمر را به زمین فشار دهد و چند لحظه این حالت را حفظ، سپس استراحت و تکرار کند
راه دیگر این است که فرد به پشت بخوابد و دست‌ها را در پهلو قرار دهد سپس بلند شود به طوری که سر و کتف از روی زمین بلند شود ویا فرد به پشت بخوابد و زانوهایش را خم کند به طوری که کف پاها با زمین تماس پیدا کنند و سپس عمل بلند شدن را انجام دهد و دست‌ها را به سمت جلو بکشد.

منبع:عصر ایران

ورزشی فوق العاده برای آرتروز زانو


ورزشی فوق العاده برای آرتروز زانو
هنگام بروز آرتروز موضعی در ناحیۀ زانو چه باید کرد؟ این گونه مرسوم بوده که هنگام بروز این عارضه از یک ضد درد یا مسکن استفاده می شده ولی این داروها تنها باعث مزمن شدن درد می شدند.و اگر شما چند بار در هفته "تایی چی" انجام دهید، آیا تأثیری در بهبودی آرتروز زانو دارد؟ تایی چی به داد زانوی شما گوش می هد .

آرتروز زانو یا گنارتروز

آرتروز زانو بیماری رایجی است که نزدیک 40% افراد بالای 65 سال به آن دچار می شوند. گنارتروز درد و ناراحتی های بسیار شدیدی ایجاد می کند. و ممکن است باعث شود که فرد مبتلا در انجام کارهای روزمره اش نیز ناتوان شود. عموماً مصرف داروهای ضد التهابی برای بهبود شرایط زندگی به مبتلایان به آرتروز توصیه می شود:

اگر کاهش وزن هم لازم باشد، به مبتلایان توصیه می شود که فعالیت های فیزیکی منظم، در حد توانشان و متناسب با زندگی روزمره شان انجام دهند. جلسات فیزیوتراپی هم می توانند در مقابل آرتروز زانو مؤثر باشند.

از سوی دیگر، اخیراً اثرات عضله سازی بر روی این عارضه تأیید شده است. تمرینات عضله سازی، چه با دستگاه و چه بدون دستگاه، خصوصاً تمرینات انقباضی باعث تقویت عضلات چهار سر ران می شود. این تمرین ها تحرک، تعادل و عملکرد جسمی را بهبود می بخشد.

"تایی چی" نیز یکی از روش های است که به اندازۀ روش های عضله سازی سابق مؤثر و مفید است؛ برای اثر بخشی این روش شواهدی نیز وجود دارد.
"تایی چی" در برابر آرتروز زانو

این تمرین 75% کاهش درد و چهار برابر افزایش توانایی در انجام کارهای روزمره را برای این افراد به ارمغان آورد. توانایی جسمانی، مستقل بودن در کارهای شخصی و سلامتی شان به میزان قابل توجهی بهتر شد به حدی که نشانه های افسردگی نیز در آنها کاهش یافت.


چگونه می توان تأثیر "تایی چی" بر آرتروز زانو را توضیح داد؟این فن رزمی به بدنی آرام نیاز دارد. باعث حرکت ماهیچه ها، انعطاف و استقامت شان می شود. "تایی چی" کمک می کند تا فرد شناخت بهتری از بدنش و محدودیت هایش به دست آورد. این فعالیت آرام ذهن را نیز به کار می اندازد. به لطف عمل تنفس و استراحت، وضعیت عمومی بدن بهبود می یابد؛ این بهبودی برای دردهای زانو بسیار مفید و ارزشمند است. به همۀ این موارد باید مهارت در کنترل بر درد را نیز اضافه کرد.شما هم امتحان کنید، شاید به موازات این تمرین ها بتوانید مقدار داروهای ضد التهاب تان را هم کم کنید.
منبع:سیمرغ

10درمان طبیعی درد مفاصل



 

استئوآرتریت یکی از انواع شایع آرتریت می باشد که به دلیل سایش مفاصل رخ می دهد. در این بیماری، غضروف بین مفاصل از بین می رود و باعث می شوند که استخوان ها به هم برخورد کنند. 

در متن زیر برخی درمان های طبیعی برای تسکین درد این بیماران نام برده می شود.

1- ورزش کنید.

بلند کردن وزنه (کوچک) و ورزشهای هوازی یکی از مهم ترین درمان ها برای افراد مبتلا به استئوآرتریت می باشد.با ورزش، عضلات اطراف مفاصل (مثل زانو) آسیب دیده، تقویت می شوند.

زمانی که شما روی زمین می ایستید یا راه می روید، زانوهایتان وزن شما را می کنند. اگر عضلات اطراف زانو سالم باشند، برخی از ضربات وارده به زانو را دفع می کنند.دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که ورزش آبی یکی از درمان های طبیعی آرتریت می باشد.

2- وزن خود را متعادل کنید.چاقی فشار زیادی به زانوها و مفاصل ران وارد می کند و درد استئوآرتریت را بدتر می نماید.پس کاهش وزن در افرادی که دارای اضافه وزن هستند، یکی از راه های کنترل پیشرفت این بیماری می باشد.رژیم غذایی متعادل و تنوع داشته باشید و هرچه قدر می توانید ورزش کنید تا وزن خود را تحت کنترل درآورید.

3- از یخ و یا گرم کردن استفاده کنید.گرم کردن باعث افزایش گردش خون در عضلات می شود و درد عضلات را تسکین می دهد.یخ نیز باعث کاهش ورم و درد می گردد.ماساژ با یخ باعث افزایش دامنه حرکتی و عملکرد زانوهای تخریب شده توسط استئوآرتریت می شود

4- مکمل مصرف کنید.دو مکمل گلوکز امین و کندرویتین باعث ترمیم غضروف های پاره و یا فرسوده می گردد.اسید چرب امگا3 روغن ماهی و روغن تخمه کتان به عنوان ضدالتهاب به کار می روند.البته مکمل ها را باید با دستور پزشک مصرف کنید.چندین آزمایش نشان داده که طب سوزنی، درد ناشی از استئوآرتریت را کاهش می دهد و عملکرد مفصل را بهبود می بخشد

5- غذاهای ضد التهاب مصرف کنید.تحقیقات نشان داده که برخی موادغذایی باعث کاهش التهاب و ورم می شوند.این موادغذایی شامل: ترب کوهی، خردل، سیر، پیاز، تره، جعفری، کرفس، لیمو و چای رز می باشند.اسید های چرب امگا 3 موجود در آجیل ها، دانه ها و ماهی نیز می تواند التهاب را کاهش دهد.رژیم غذایی متعادل داشته باشید، چرا که سالم غذاخوردن یکی از درمان های طبیعی التهاب می باشد.

6- از طب سوزنی کمک بگیرید.چینی ها این طب را برای کاهش درد موثر می دانند.بر اساس این طب، سوزن های باریکی را در نقاط مخصوصی از بدن قرار می دهند.چندین آزمایش نشان داده که طب سوزنی، درد ناشی از استئوآرتریت را کاهش می دهد و عملکرد مفصل را بهبود می بخشد .

7- از ماساژ درمانی کمک بگیرید.التهاب عضلات ناشی از استئوآرتریت با ماساژ درمانی، تسکین می یابد.ماساژ باعث به جریان افتادن خون و گرم شدن و تسکین درد می شود.بهتر است از یک درمانگر ماساژ که بیماران استئوآرتریت را درمان کرده است، کمک بخواهید، زیرا ورم مفاصل بسیار حساس هستند و باید با احتیاط رفتار کنید.می توانید از پزشک خود کمک بخواهید.

8- از آب درمانی کمک بگیرید.آب درمانی به معنای غوطه ور شدن در آب گرم و یا آب دارای مواد معدنی می باشد.آب درمانی می تواند درد مفاصل را تسکین دهد.چشمه آب معدنی نیز باعث کاهش درد و بهبود دامنه حرکت مفاصل می شود.

9- ارتوتیک هااین وسایل می توانند می تواند از مفاصل روماتیسمی محافظت کنند و درد را تسکین دهند.مفصل ملتهب را با باند، محکم می پوشانند تا از مفصل محافظت کند و فشارهای وارده بوسیله وزن بدن را از بین ببرد.این باندها را برای مفاصلی که هم تراز نیستند نیز به کار می برند.کفش مناسب نیز یکی دیگر از ارتوتیک ها می باشد.کف کفش می تواند فشارهای وارده در اثر راه رفتن را نابود کند.

10- ورزش روحبا این روش می توانید عضلات را آرام کنید و کشش را در عضلات ایجاد کنید.یوگا می تواند انعطاف پذیری و قدرت عضلات را بالا ببرد.ورزش تای چی نیز باعث بهبود علائم استئوآرتریت می شود.در یک مورد، فردی که دچار استئوآرتریت زانو و باسن بوده، بعد از آنکه دو بار در هفته و برای سه ماه ورزش تایچی را انجام دادهبود، احساس بهتری پیدا کرده بود

منبع تبیان.

 

دررفتگی مفصل استخوان؛ درمان و جلوگیری



 

اگر دررفتگی مفصل استخوان، بدون آسیب اعصاب و ... باشد، مفصل در محل اصلی خود جا انداخته می شود. اما اگر سعی کنید خیلی زود این کار را انجام دهید، ممکن است مجدداً دچار دررفتگی آن مفصل شوید. 

راه های تشخیص دررفتگی

- معاینه محل دررفتگی توسط پزشک 

- عکسبرداری با اشعه ایکس: این عکسبرداری، دررفتگی مفصل، شکستگی استخوان و سایر آسیب های مفصل را نشان می دهد. 

- ام آر آی (MRI): این روش به پزشک کمک می کند تا آسیب بافت های اطراف مفصل را بررسی کند.

درمان دررفتگی

نوع درمان بستگی به محل و شدت دررفتگی مفصل دارد و عبارتند از: 

1- جا انداختن مفصل: در این روش، پزشک سعی می کند به آرامی استخوان دررفته را جای خودش بیندازد. بسته به میزان درد و ورم محل دررفتگی، قبل از جا انداختن مفصل نیاز به بی حسی موضعی و یا حتی بیهوشی وجود دارد.

2- بی حرکت کردن مفصل: بعد از جا انداختن درست استخوان، پزشک با استفاده از وسایل مخصوصی مثل آتل، محل مفصل را برای چندین هفته ثابت و بی حرکت می کند. مدت زمان ثابت نگه داشتن مفصل، بستگی به نوع و محل دررفتگی دارد. 

3- داروهای مسکن: بعد از جا انداختن استخوان دررفته، هر نوع درد شدیدی باید بهبود پیدا کند. اما اگر درد ادامه داشت، ممکن است پزشک داروی مسکن برای شما تجویز کند. 

4- عمل جراحی: اگر اعصاب یا رگ های خونی اطراف مفصل آسیب دیده باشند و یا پزشک نتواند استخوان دررفته را جا بیندازد، نیاز به عمل جراحی است. همچنین در مواردی که به طور مکرر دچار دررفتگی یک مفصل خاص می شوید، عمل جراحی لازم است به خصوص در مورد مفصل شانه. 

5- توانبخشی: بعد از برداشتن آتل و یا گچ، به تدریج برنامه توانبخشی را برای بهبود حرکت و قدرت مفصل دررفته شروع می کنید. برخی دررفتگی ها مثل دررفتگی لگن، نیاز به چند ماه زمان برای بهبودی دارند.

 

اگر دررفتگی مفصل استخوان، بدون آسیب اعصاب و ... باشد، مفصل در محل اصلی خود جا انداخته می شود. اما اگر سعی کنید خیلی زود این کار را انجام دهید، ممکن است مجدداً دچار دررفتگی آن مفصل شوید.

 

درمان خانگی دررفتگی

بعد از درمان و جا انداختن مفصل دررفته، برای کاهش ناراحتی و افزایش روند بهبودی به توصیه های زیر عمل کنید: 

1- به استخوان دررفته استراحت دهید. کاری را که باعث دررفتگی مفصل شما شده است، دیگر تکرار نکنید و از حرکات بدنی دردآور خودداری کنید.

2- از یخ و گرما استفاده کنید. گذاشتن کیسه یخ روی محل دررفتگی، باعث کاهش درد و ورم آن می شود. 15 تا 20 دقیقه کیسه یخ را روی محل درد بگذارید. طی یک تا دو روز اول بعد از دررفتگی، هر دو ساعت یک بار این کار را تکرار کنید.

بعد از 2 تا 3 روز و بهبود یافتن درد و ورم، برای بهبود درد و سفتی عضلات از کمپرس گرم مثل کیسه آب گرم استفاده کنید. فقط 20 دقیقه و یک بار کیسه آب گرم را روی محل دررفتگی قرار دهید.

3- قرص مسکن بخورید. اگر درد زیادی دارید، می توانید از قرص های مسکن مثل بروفن و یا استامینوفن استفاده کنید. ولی بعد از بهبودی درد، دیگر این قرص ها را نخورید. 

4- مفصل را حرکت دهید. بعد از یک یا دو روز بهبودی، تحت نظر پزشک و یا متخصص فیزیوتراپی، تمرینات ورزشی آرامی را انجام دهید تا مفصل آسیب دیده، حرکت کند. حرکت ندادن مفصل برای مدت طولانی باعث خشکی و کاهش دامنه حرکتی آن می شود. 

جلوگیری از دررفتگی

1- دقت کنید زمین نخورید. اگر چشم های شما مشکلی دارند و کم می بینید، به طور منظم نزد بینایی‌سنج یا چشم پزشک بروید تا چشم های شما را معاینه کند. اگر دارو مصرف می کنید، از پزشکی که دارو را برای شما تجویز کرده بپرسید که آیا هیچ کدام از این داروها باعث سرگیجه می شوند یا خیر. همچنین سعی کنید اتاق های خانه شما کاملا روشن باشند تا به خوبی اطراف و اشیاء را ببینید و هر نوع وسیله یا مانعی را که در مسیر راه رفتن شما در خانه وجود دارد، از سر راه بردارید تا زمین نخورید. 

2- موقع انجام ورزش های برخوردی، از لباس مخصوص و وسایل محافظتی استفاده کنید تا آسیبی نبینید. 

3- از دررفتگی مجدد مفصل جلوگیری کنید.

اگر یک بار دچار دررفتگی یک مفصل خاص مثلا انگشت دست شده باشید، احتمال دررفتگی مجدد آن وجود دارد. لذا بعد از بهبودی دررفتگی، به طور مرتب ورزش های استحکام دهنده و ثابت کننده مفصل را تحت نظر پزشک یا متخصص پزشکی ورزش انجام دهید تا از دررفتگی مجدد آن جلوگیری کنید

منبع:تبیان.

 

دررفتگی مفصل استخوان؛ علل و علائم


 

مفصل جایی است که دو استخوان در کنار یکدیگر قرار گرفته و در آن محل نسبت به هم حرکت دارند. هنگامی که دو سر استخوان ها از محل طبیعی خود جابه جا شوند، دررفتگی مفصل رخ می دهد.

دررفتگی باعث بدشکلی و بی حرکتی مفصل و در نتیجه بروز درد ناگهانی و شدید می شود.

دررفتگی می تواند در مفاصل بزرگ بدن مثل شانه، لگن، زانو، آرنج و مچ پا و یا در مفاصل کوچک بدن مثل مفاصل انگشتان دست و انگشتان پا رخ دهد.

هنگام دررفتگی مفصل، فورا به پزشک مراجعه کنید تا استخوان دررفته را جای خودش بیندازد، بدون اینکه مفصل آسیبی ببیند.

هنگامی که دررفتگی به درستی درمان شود، بعد از چند هفته استراحت و توانبخشی، مفصل مجددا حالت و عملکرد طبیعی خودش را به دست می آورد. اما گاهی اوقات مثل مفصل شانه، خطر دررفتگی مجدد وجود دارد.

علائم دررفتگی

- بدشکلی و یا خارج شدن استخوان از محل خود

- ورم و تغییر رنگ مفصل

- درد زیاد

- عدم حرکت مفصل

گذاشتن یخ باعث کاهش درد و ورم محل دررفتگی می شود که این کار با جلوگیری از خونریزی داخلی و احتباس مایعات در اطراف مفصل آسیب دیده انجام می شود

همچنین در نزدیکی محل دررفتگی، احساس سوزش و بی حسی می کنید، مثلا موقع دررفتگی زانو در پای خود و هنگام دررفتگی آرنج، در دست خود این احساس را دارید.

چه موقع نزد پزشک برویم؟

تشخیص دررفتگی استخوان از شکستگی آن مشکل است. لذا در این گونه موارد فورا نزد پزشک بروید و قبل از رسیدن به پزشک:

1- مفصل دررفته را تکان ندهید.

مفصل را توسط وسایل شکسته بندی در محل خودش محکم نگه دارید. هرگز مفصل را تکان ندهید و یا سعی نکنید آن را جا بیندازید. این کار باعث آسیب مفصل و عضلات، رباط، اعصاب و حتی رگ های خونی اطراف مفصل می شود.

2- یخ روی مفصل دررفته بگذارید.

گذاشتن یخ باعث کاهش درد و ورم محل دررفتگی می شود که این کار با جلوگیری از خونریزی داخلی و احتباس مایعات در اطراف مفصل آسیب دیده انجام می شود.

علل دررفتگی

1- آسیب های ورزشی: دررفتگی مفصل در ,ورزشهای برخوردی مثل فوتبال و هاکی روی یخ و در ورزش هایی که امکان زمین خوردن و افتادن وجود دارد، مثل اسکی، ژیمناستیک و والیبال، شایع است.

دررفتگی مفاصل انگشتان دست در فوتبالیست ها و بسکتبالیست ها به علت برخورد توپ، زمین خوردن و برخورد به بازیکن دیگر شایع است.

2- حوادث غیرورزشی: وارد آمدن ضربه شدید به مفاصل در طی تصادفات رانندگی، علت شایع دررفتگی هاست.

3- افتادن: امکان دررفتگی مفصل در طی افتادن و زمین خوردن وجود دارد.

عوامل خطر دررفتگی

عوامل افزایش دهنده خطر دررفتگی مفصل عبارتند از:

1- در معرض افتادن بودن: اگر موقع افتادن، از دست های خودتان برای جلوگیری از وارد آمدن ضربه استفاده کنید و یا روی یک قسمت از بدن خود مثل شانه یا لگن، محکم روی زمین بیفتید، امکان دررفتگی مفصل وجود دارد.

2- زمینه ارثی: برخی افراد به طور ارثی دارای رباط های شل تر و ضعیف تری نسبت به بقیه هستند. لذا امکان دررفتگی مفصل در آن ها بیشتر است.

اگر رباط ها و تاندون هایی که مفصل را نگه می دارند، کشیده و یا پاره شوند و یا اگر اعصاب و رگ های خون اطراف مفصل آسیب ببیند، برای ترمیم آن ها نیاز به عمل جراحی دارید

3- شرکت در فعالیت های ورزشی: بسیاری از دررفتگی ها، در طی ورزش های برخوردی و با ضربات زیاد مثل ژیمناستیک، کشتی، بسکتبال و فوتبال رخ می دهند.

4- تصادفات رانندگی: تصادفات از علل شایع دررفتگی استخوان لگن هستند، ولی شما می توانید با بستن کمربند ایمنی این خطر را کاهش دهید.


منبع:تبیان.

 

 

گودی کمر یا لوردوز چیست؟


گودی کمر یا لوردوز به معنی افزایش تقعر ستون مهره کمری است. در لوردوز یا گودی کمر قوس ستون فقرات کمری به جلو بیشتر شده، شکم به جلو آمده و باسن به عقب میرود.

ستون مهره از روی هم قرار گرفتن 7 مهره گردنی و در پایین آن ها 12 مهره سینه های و در پایین آنها 5 مهره کمری و سپس مهره خاجی و دنبالچه ای تشکیل شده است. اگر ستون مهره را از جلو نگاه کنیم مهره ها در یک خط صاف و عمود قرار گرفته اند ولی اگر از کنار به ستون فقرات نگاه کنیم متوجه میشویم که مهره های گردنی و سینه ای و کمری قوس هایی را درست میکنند.

1330 3    
   1330 1     
    1330 2   1330 6



مهره های سینه ای طوری قوس دارند که تحدب یا گوژی آنها به سمت عقب است و مهره های گردنی و کمری طوری قرار میگیرند که تحدب آنها به سمت جلو است. این قوس به جلوی مهره های گردنی و کمری را لوردوز Lordosis میگویند. بعضی از مردم به لوردور کمر گودی کمر هم میگویند. این لوردوز یا گودی کمر تا حدی طبیعی است ولی در بعضی از افراد این گودی زیاد میشود و موجب بروز مشکلاتی مانند کمردرد و احساس خستگی در کمر میشود. با افزایش لوردوز شکم بیمار به جلو آمده و باسن وی به عقب میرود و کلا قامت آراسته فرد از بین میرود و فرد حالت بیحال و خمودگی به خود میگیرد.

گودی کمر به چه عللی ایجاد میشود

علل متفاوتی میتوانند شدت لوردوز کمری را افزایش دهند که شایعترین آنها عبارتند از


      1330 5
  •   شایعترین علت گودی کمر ضعف عضلات کمر و شکم است
  • بزرگ شدن شکم موجب میشود مهره های کمری بر اثر وزن آن به جلو آمده و لوردوز آن بیشتر شود
  • به هر علتی که فرد نتواند مفصل ران خود را کاملا صاف کند ( مثلا دررفتگی دو طرفه مفاصل ران) در هنگام ایستادن لگن مجبور میشود به سمت جلو بچرخد و با چرخش لگن به جلو لوردوز کمر بیشتر میشود
  • کیفوز مهره های کمری موجب میشود فرد برای حفظ تعادل خود لوردوز کمری را زیاد کند

درمان گودی کمر

برطرف کردن علت اصلی بوجود آورنده لوردوز یا گودی کمر میتواند آن را برطرف کند. با این حال علت گودی کمر هر چه باشد تقویت عضلات کمر و شکم و عضلات باسن میتواند شدت لوردوز را کاهش دهد. در نظر داشته باشید که شایعترین علت افزایش گودی کمر ضعیف شدن عضلات شکم و ستون مهره و کاهش قدرت انعطاف پذیری عضلات و تاندون های اطراف لگن است. این ضعف عضلانی و کاهش انعطاف پذیری در افرادی که شغل نشسته داشته و فعالیت بدنی منظمی ندارند بیشتر ایجاد میشود. با افزایش سن هم مشکلات ذکر شده شدیتر میگردند پس مهمترین اقدام در درمان لوردوز و گودی کمر افزایش قدرت عضلات شکم و کمر و افزایش انعطاف پذیری بافت نرم اطراف لگن است.

برای نیل به این مقصود میتوانید از همان نرمش هایی که برای درمان کمر درد استفاده میشود سود ببرید. این نرمش ها عضلات ستون مهره و شکم شما را تقویت کرده و گودی کمر شما را کاهش میدهند.

منبع:سایت کندس


گیاهان مناسب برای روزه‌داری

مرزه

مرزه

مرزه یکی از سبزی‌های خوراکی است که دارای مزه تند و بوی مطبوع است. این گیاه از قدیم به عنوان سبزی خوراکی و یا ادویه به عنوان طعم و مزه و معطرکننده مورد استفاده زیادی در جهان بوده است.

مرزه از قدیم در اروپا به عنوان ضد تشنگی و به خصوص در افراد مبتلا به مرض قند مورد استفاده بوده است. این گیاه را می‌توان به هر دو صورت تازه و خشک (در ادویه‌جات) مصرف نمود.

در بعضی از کشورها از تنتور و یا چای کیسه‌ای مرزه استفاده می‌کنند. مهم‌ترین خواصی که تاکنون در مورد مرزه مطالعه و تایید شده است عبارتند از:

اثرات ضددرد، ضدآرتریت،ضد میکروب قوی،ضد سرطان،ضد ترشح ادرار،آنتی‌اکسیدان،ضد نفخ واسپاسم،هضم‌کننده غذا،خلط آور،ضد التهاب و ضدویروس تبخال.از تخم مرزه در طب سنتی به عنوان برطرف‌کننده دردهای عضلانی و روماتیسم استفاده می‌کنند.

لیموعمانی

لیمو عمانی

  
لیمو عمانی که حاصل خشک شده نوعی لیموترش است از مصرف بالایی در جهان و ایران برخوردار است و خواصی شبیه به آب‌لیمو دارد.

 همچنین برای آرامش بیشتر و جلوگیری از استرس در ماه مبارک رمضان می‌توان از دم‌کرده مخلوط لیموعمانی و گل گاو زبان به همراه کمی نبات که محصولی خوش‌عطر و طعم و مطبوع می‌باشد استفاده نمود.

برای این کار می‌توان یک قاشق غذاخوری پر گل گاو زبان را به همراه خردشده یک لیمو عمانی با دو لیوان آب جوش مخلوط نموده و حدود 10 تا 20 گرم نبات به آن اضافه نمود. این مخلوط را لازم است حدود 15 تا 20 دقیقه روی کتری یا بخار گذاشته و سپس آن را صاف و مصرف نمود

می‌توان هر روز همین میزان را و به خصوص شب هنگام برای داشتن خوابی آرام و آرامش روز بعد استفاده کرد. توصیه می‌شود از زیاده‌روی در مصرف آن خودداری گردد، چون ممکن است باعث کاهش فشار خون در بعضی افراد شود. لازم به ذکر است جهت تلخ نشدن این محلول باید حتماً دانه‌های لیمو را جدا کرده و دور انداخت.

 خاکشیر

خاکشی

خاکشی یا  خاکشیر گیاه دارویی شناخته شده‌ای است که از قدیم در طب سنتی به عنوان رفع گرمازدگی و ضداسهال مورد مصرف بوده است.

بر روی دانه‌های خاکشی ترکیباتی به نام موسیلاژ وجود دارند که در فارسی به لعاب مشهور هستند. این اجسام می‌توانند چندین برابر وزن خود آب جذب نموده و متورم شوند، در حقیقت این ترکیبات می‌توانند به عنوان نگه‌دارنده آب در بدن باشند، لذا می‌توان از مخلوط خاکشی در آب و به خصوص آب سرد یا آب همراه با تکه‌های یخ استفاده نمود.

بعضی به این مخلوط کمی شکر نیز اضافه می‌کنند و در حقیقت نوعی شربت به نام شربت خاکشی تهیه می‌کنند که برای رفع عطش و گرمازدگی به خصوص در مناطق و فصول گرم و یا در مسافرت به این نواحی توصیه می‌شود. اضافه می‌نماید در طب عامیانه از خاکشی به عنوان ادرارآور، تب‌بر، رفع التهاب کلیه، اشتهاآور، مقوی معده و رفع سوءهاضمه استفاده می‌نمایند.

منبع:تبیان



گیاهان مناسب برای روزه داری



برای آرامش بیشتر و جلوگیری از استرس در ماه مبارک رمضان می‌توان از دم‌کرده مخلوط لیموعمانی و گل گاو زبان به همراه کمی نبات که محصولی خوش‌عطر و طعم و مطبوع می‌باشد استفاده نمود.

یکی از مسائلی که در ماه مبارک رمضان به خصوص زمانی که این ماه در فصول گرم تابستان قرار می‌گیرد، بیشتر به چشم می‌خورد، عطش و تشنگی است.

 
  
تخم شربتی
تخم شربتی دانه‌های ریز و سیاه رنگی است که از گیاه ریحان به دست می‌آید. بر روی دانه‌های تخم شربی نیز موسیلاژ (لعاب) قرار گرفته است. این دانه‌ها وقتی داخل آب قرار می‌گیرند سریعاً متورم می‌شوند و مقدار زیادی آب را جذب می‌کنند. تخم شربتی از قدیم به عنوان خنکی، لینت‌بخش و رفع التهابات دستگاه مجاری ادرار مصرف می‌شده است.

 برای مصرف این دانه‌ها (دقیقاً شبیه به تهیه شربت خاکشی) می‌توان مقداری از این دانه‌ها را در آب و یا آب و یخ قرار داد و می‌توان مقدار کمی شکر نیز به آن اضافه نمود. این مخلوط باید چندین ساعت به حال خود باقی بماند تا دانه‌ها خیس بخورند و سپس می‌توان از آن به عنوان رفع عطش و تشنگی و برای جبران کمبود آب از دست رفته بدن استفاده کرد.

اضافه می‌نماید که برگ گیاهان ریحان که به عنوان سبزی خوراکی از استفاده زیادی در جهان برخوردار است، دارای خواص و اثرات بسیار مهم و ارزشمندی است که می‌توان به بعضی از آن‌ها از جمله اثرات ضددرد، ضد آلزایمر، آنتی‌اکسیدان، مقوی معده، خواب‌آور، آرام‌بخش، تقویت‌کننده قوای جنسی، ضدنفخ، ضدسرطان، هضم‌کننده غذا، ضدمیکروب، قائده‌آور و خلط‌آور اشاره نمود

 

لیموترش و آب‌لیمو
لیمو ترش یکی از پر مصرف‌ترین مرکبات در جهان است. آب‌لیمو که حاصل این میوه است از قدیم و به خصوص جهت تهیه شربت‌ها و سالاد و در مواد غذایی به وفور مصرف می‌شده است. با توجه به مواد مهمی که در آب لیمو وجود دارد، دارای خواص بسیار باارزش است.

 یکی از غنی‌ترین منابع ویتامین c آب‌لیمو است (در هر صد گرم آب‌لیمو 40 تا 50 میلی‌گرم ویتامین C وجود دارد). ویتامین C عامل بالابرنده ایمنی بدن، دارای خاصیت ضد اکسیدان قوی، ضدخونریزی در بعضی نقاط بدن از جمله لثه بوده و از همه مهم‌تر باعث جذب آهن مواد غذایی به خون می‌شود.

این ویتامین در بدن انسان قابل ساخت نیست و باید توسط منابع آن از جمله مرکبات به بدن برسد. آب‌لیمو دارای اثر ضدعطش و گرمازدگی است، ولی چون نمی‌توان آن را به طور مستقیم مصرف کرد، باید حتماً با غذاها و یا به صورت سالاد یا شربت مصرف شود. یکی از بهترین شربت‌ها  شربت ابلیمو است که در فصول و مناطق گرم بسیار لازم و مورد استفاده است. آب‌لیمو دارای خواص ضد سموم بدن می‌باشد و از این نظر نیز دارای اهمیت است.

بر روی دانه‌های خاکشی ترکیباتی به نام موسیلاژ وجود دارند که در فارسی به لعاب مشهور هستند. این اجسام می‌توانند چندین برابر وزن خود آب جذب نموده و متورم شوند، در حقیقت این ترکیبات می‌توانند به عنوان نگه‌دارنده آب در بدن باشند، لذا می‌توان از مخلوط خاکشی در آب و به خصوص آب سرد یا آب همراه با تکه‌های یخ استفاده نمود

مهم‌ترین اثراتی که برای آب‌لیمو تاکنون به طور علمی گزارش شده است، شامل اثرات ضدشکنندگی عروق موئین، اثر ضد سم تریاک، اثر ضد سم بعضی سموم، ضد ورم، ضد تب، ضد کمبود ویتامین C، کاهش چربی و کلسترول خون، جلوگیری از واریس، کمک به تسکین سرماخوردگی و ضد سرطان می‌باشد. اضافه می‌نماید مصرف مستقیم آب‌لیمو و به مقدار زیاد می‌تواند اثر مخرب بر روی مینای دندان بگذارد و باید آن را به صورت رقیق شده مصرف نمود.

منبع:تبیان

تغذيه صحيح در زمان روزه‌داري ضامن سلامت انسان


 روزه‌داري بدون رعايت اصول صحيح تغذيه نه تنها ضامن سلامت انسان نيست بلکه مي‌تواند سلامت وي را به مخاطره بيندازد.

در ماه رمضان حتما همانند ساير اوقات سال بايد سه وعده غذايي افطار، شام و سحري داشته باشند، غذاي فرد روزه‌دار بايد شامل پنج گروه اصلي مواد غذايي نان و غلات، گوشت، تخم مرغ و حبوبات، شير و لبنيات، ميوه‌ها و سبزيجات باشدروزه‌داران در فاصله افطار تا سحر آب و مايعات فراوان(حداقل هشت ليوان) بنوشند و غذاهاي پرفيبر(سبزيجات و ميوه‌ها) مصرف کنند

روزه‌داران از نوشيدني‌هاي کافئين‌دار مانند چاي، قهوه و نوشابه گازدار کمتر استفاده کنند تا در طول روز دچار کم‌آبي و احساس تشنگي نشوند.

 افطار بهتر است با آب ولرم و خرما باز شود، همچنين خوردن شير گرم و مقداري نان به همراه پنير، سبزي و سوپ يا آش رقيق بهترين غذا براي افطار است

سحري نسبت به دو وعده افطار و شام بايد وعده اصلي را تشکيل دهد و اين مسئله خصوصا در افرادي که فعاليت فکري زيادي دارند مانند دانشجويان، ورزشکاران و کارگراني که فعاليت جسماني آنها زياد است اهميت بيشتري دارد.حذف وعده سحري خصوصا در روزه‌داران در حال رشد و جوانان، سلامت فرد را به خطر مي‌اندازد، پس هيچگاه وعده سحري را حذف نکنيد

روزه‌داري خانم‌هاي باردار در سه ماهه اول بارداري به‌علت تشکيل سلول‌هاي اوليه بافت مغزي و تهوع و در سه ماهه سوم بارداري به‌علت تامين نيازهاي جنين توصيه نمي‌شود.

منبع:قطره

تغذیه روزه دار

در طول روزه داري ، دستگاه گوارش براي چند ساعت خالي مي ماند و در واقع اين دستگاه و ديگر دستگاه هايي که به نحوي در هضم و جذب موادغذايي دخالت دارند ، استراحت مي کنند و پس از روزه داري به نحو بهتري اعمال خود را انجام مي دهند. 

براساس مطالعات ، روزه براي کساني که چربي خون بالا دارند ، بسيار مفيد است و ميزان چربي هاي نامطلوب موجود در خون را تنظيم مي کند. همچنين براساس مطالعات انجام گرفته ، اسيد اوريک خون در ماه مبارک رمضان کاهش مي يابد و در بيشتر بيماري هايي که عادات غلط غذايي ، چاقي و افزايش وزن در آنها دخالت دارند، روزه داري مفيد است.

پيروي از يک برنامه غذايي صحيح در ايام ماه مبارک رمضان از اهميت ويژه اي برخوردار است تا هم بتوان عادات غذايي غلط را اصلاح کرد و هم از برکات معنوي اين ماه بهره برد. در ماه مبارک رمضان نيز مانند هميشه بايد از برنامه هاي غذايي متنوع و متعادل شامل 4 گروه اصلي غذايي نان ، غلات ، ميوه ها، سبزي ها، گوشت ، حبوبات ، تخم مرغ ، شير و لبنيات استفاده کرد.

بايد توجه کرد که با رعايت تنوع و تعادل در مصرف غذا، نيازهاي تغذيه اي شامل آب ، املاح ، ويتامين ها، پروتئين و انرژي بدن تامين شود. توصيه مي شود افراد روزه دار، مانند زماني که روزه نيستند 3 وعده غذا بخورند که اين وعده ها شامل افطار، شام و سحر است اما در ماه مبارک رمضان ، صرف غذا در دفعات کمتر مثلا 2 بار در روز نيز اشکالي ندارد و به شرايط جسمي و توانايي فرد بستگي دارد.با توجه به اين که زمان صرف افطار، حدود ساعت 6 بعدازظهر است و تا وعده بعدي فاصله طولاني است ، مي توان در فاصله افطار تا سحر يک وعده غذايي مثل شام را صرف کرد که اين وضعيت به شخص و ميل او به غذا خوردن بستگي دارد.

هنگام افطار مصرف غذاهاي سبک و مختصر شامل گروههاي غذايي لبنيات (مانند شير و ماست و پنير) ميوه ها ، سبزيها ، نان و غلات (مانند برنج و نان) توصيه مي شود. همچنين خوب است ، چاي مصرفي در افطار کمرنگ باشد ، بعلاوه مصرف شير گرم و فرني يا شيربرنج هنگام افطار مناسب است.

استفاده از مواد غذايي آبکي مثل سوپ ، آش ، حليم بدون روغن و همچنين مايعات هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار مي شود.بعلاوه استفاده از سبزي و ميوه ها هنگام افطار و همچنين در فاصله زماني بين افطار تا سحر به دليل اين که منبع خوبي از فيبر هستند براي دستگاه گوارش بسيار مفيد است و مانع بروز يبوست مي شود

همچنين براي تامين آب مورد نياز بدن پس از افطار و تا قبل از خواب ، مايعات بويژه آب بنوشيد که کم آبي بدنتان جبران شود.يکي از عادات غلط غذايي روزه داران اين است که به دليل تشنگي زياد، هنگام افطار آب سرد ، نوشابه يا... استفاده مي کنند که توصيه مي شود ، افطار خود را با کمي آب گرم يا چاي آغاز کنند.

پس از آن مي توانند از خرما يا کشمش استفاده نمايند زيرا اين مواد باعث کنترل اشتها مي شود و از بيش خواري هنگام افطار ممانعت مي کند. مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظيم قند خون بسيار مفيد است بنابراين توصيه مي شود که در وعده افطار تا جاي ممکن 3 تا 5 عدد خرما مصرف کنند. از مصرف بيش از حد خرما نيز مانند ديگر شيريني ها بايد پرهيز شود.

به طور کلي به جاي مصرف انواع شيريني ها مثل زولبيا و باميه که فقط حاوي انرژي و بدون مواد مغذي (ويتامين ها و املاح) هستند ، استفاده نشود.از مصرف آب زياد هنگام افطار بايد خودداري کنيد چراکه باعث اختلال در هضم مواد غذايي مي شود ، پس از صرف سحري نيز بسياري از مردم از ترس تشنگي ، مقدار زيادي آب مي نوشند که کار درستي نيست.

همچنين بايد توجه کرد که از مصرف تنقلات زياد در فاصله افطار تا سحر پرهيز شود چراکه اين گونه مواد ديرهضم هستند و موجب مي شوند که هنگام سحر به دليل پري معده ميل به غذا کاهش پيدا کند.از مصرف مواد غذايي سنگين ، ديرهضم ، پرچرب و سرخ شده هنگام افطار مثل حليم و آش با روغن زياد خودداري کنيد و هميشه بکوشيد به جاي غذاهاي چرب و سرخ شده از غذاهاي آبدار و بخارپز شده استفاده کنيد و بايد توجه کرد که افراط در مصرف انواع شيريني ها هنگام افطار ، باعث چاقي و اضافه وزن مي شود.

منبع:معصومانه

تغذیه روزه دار







روزه داران از میوه وسبزیجات در وعده های افطار و سحر استفاده کنند
مصرف میوه و سبزیجات در وعده های افطار و سحر، خوردن سالاد، سبزی و میوه هایی همچون گیلاس، سیب، گلابی به دلیل دارا بودن فیبر بالا و جذب آب بیشتر در بدن، باعث دیر تشنه شدن فرد روزه دار در ماه مبارک رمضان می شود.

مصرف درست و اصولی غذا در ماه مبارک رمضان، برخی افراد گمان می کنند خوردن غذاهای چرب و گوشتی باعث سیر ماندن در ساعتهای طولانی می شود در حالی که این باور اشتباه است زیرا این نوع غذاها منجر به تشنگی زود هنگام می شود.

کافیین موجود در چای به دلیل خاصیت ادار آوری ، تشنه شدن فرد روزه دار را به دنبال دارد، روزه داران حدالامکان بعد از خوردن سحری چای مصرف نکنند مگر اینکه کم رنگ باشد.نوشیدن شربت کم شیرین با آب لیمو و یا افزودن چند قطره لیموترش در چای به دیر تر تشنه شدن فرد کمک می کند.
یکی از روشهای خوردن مناسب غذا در سحر را زود بیدار شدن است  روزه داران بهتر است حداقل یک ساعت مانده به سحر و اذان بیدار شوند تا علاوه بر اینکه سرحال می شوند، وقت کافی برای خوردن غذا داشته باشند .

با عجله و پرحجم غذا خوردن در ماه مبارک رمضان به ویژه سحر را منع کرد و مصرف آب در حین خوردن غذا، خوابیدن بلافاصله بعد از سحر و افطار اختلالات گوارشی به همراه دارد.

غذاهای شور نیز باعث تشنگی در طول روز می شود و مصرف بیش از حد خوراکیهای شیرین نیز باعث اختلالات گوارشی و افت قند خون می شود. روزه داران تعادل در خوردن را رعایت کنند،با حدف وعده سحر مخالفیم.

بهتر است در زمان افطار ابتدا چای خیلی کم رنگ ولرم و یا نوشیدنی ولرم مانند شیر وعسل صرف شود زیرا نوشیدنیهای داغ یا خیلی سرد به دستگاه گواش آسیب وارد می آورد.اینکه حجم غذا در زمان افطار باید کم باشد، یکی دو ساعت بعد از افطار شام خورده شود.

 غذاهای چرب، شیرین، سرخ کردنی و پر حجم معده را اذیت می کند چنانچه این موارد رعایت شود اختلالات گوارشی در زمان روزه داری کاهش می یابد.

یبوست را یکی از مشکلات افراد روزه دار در ماه مبارک رمضان دانست  یکی از راههای اساسی مقابله با این بیماری در ماه رمضان جلوگیری از تشنگی با مصرف میوه وسبزیجات حاوی فیبر است.
بیماران دیابتی نیز با مشورت پزشکان خود اقدام به روزه داری نمایند. با بیان اینکه در ماه رمضان خوردن کله پاچه، سوسیس، کالباس، سس توصیه نمی شود، بهتر است فرد روزه دار فاصله بین افطار تا سحر ۸ تا ۱۲ لیوان آب بخورد تا در طول روز تشنه نشود.
بعد از افطار پیاده روی می تواند ورزش مناسبی برای فرد روزه دار باشد.حجم غذا کم و فعالیت بیشتر شود، باید فرهنگ پیشگیری بهتر از درمان را در مردم نهادینه کرد.
منبع:هوشبراان برتر

چای و قهوه در سحری باعث تشنگی می‌شوند


در ماه رمضان باید از همه ی گروههای غذایی استفاده کرد، زیرا برای تأمین مواد مغذی مورد نیاز بدن و نیز تامین آب کافی ضروری هستند.

گروه‌های غذایی شامل نان و غلات، ‌میوه‌ها و سبزی‌ها، گوشت‌ها، شیر و لبنیات و مغزهاست كه اگر به صورت متعادل، متناسب و متنوع مصرف شوند، در كنار مصرف آب روزانه می‌توانند تامین كننده همه نیازهای بدن باشند.

در وعده سحری باید غذاهایی مصرف کرد كه انرژی خود را به صورت تدریجی آزاد ‌می كنند، مثل منابع کربوهیدراتی پیچیده( برنج، نان، ماکارانی).

غذاهایی كه حاوی قند ساده هستند (مثل شیرینی ها، شکلات، قند)، انرژی خود را سریع آزاد می‌كنند، لذا برای سحری مناسب نیستند، ولی هنگام افطار كه فرد با کاهش قند خون مواجه است، مصرف چنین قندهای ساده‌ای می‌تواند مفید باشد.

 هنگام سحری با مصرف آب، میوه و سبزی‌ها می توان آب مورد نیاز در طی روز را در بدن ذخیره کرد. بافت فیبری میوه هاو سبزیهانیز مانند اسفنجی آب را در خود نگه می‌دارد و در طول روز به تدریج آزاد می‌كند.

از مصرف موادی مانند چای،قهوه و نسكافه در وعده سحری در ماه رمضان باید پرهیز كرد، چون این نوشیدنی‌ها مدر (زیادكننده ادرار) هستند و باعث دفع آب موجود در بدن و تشنگی فرد می‌شوند.

در حالت كلی عامل ایجاد یبوست می‌تواند عدم مصرف آب کافی، عدم مصرف كافی منابع فیبری مثل سبزی، میوه و حبوبات، نداشتن فعالیت بدنی (مثل بیماران بستری)، ‌استرس و ناراحتی‌های فكری و عوارض جانبی مصرف بعضی داروها باشد.

این متخصص تغذیه افزود: با مصرف مقدار كافی آب، سبزی، میوه، حبوبات و داشتن مقدار كافی فعالیت بدنی و پرهیز از سایر عوامل ایجاد کننده ی یبوست، می‌توان از این مسئله پیشگیری كرد. بعضی میوه‌ها مانند الو، گلابی، کیوی و انجیر نیز حاوی ملین‌های طبیعی هستند كه طبیعتا مصرف آنها برای رفع یبوست مفید است.

منبع:تبیان


تاثیر روزه بر کاهش و افزایش وزن








یكی از مهم ترین فواید روزه‌داری، بهبود وضعیت بدن و تناسب اندام است كه با سوخت بافت چربی و كاهش انرژی دریافتی میسر می‌شود، بنابراین در صورتی كه فرد روزه‌دار توصیه‌های بهداشتی را رعایت كند، به طور طبیعی پس از ماه رمضان، به دلیل كاهش چربی‌های بدن باید تا چند كیلوگرم كاهش وزن پیدا كند.

روزه و كاهش وزن

این روزها سفره‌های سحری وافطار خیلی‌ها با انواع غذاهای چرب و شیرین مانند حلوا، کاچی، خرما، شله زرد، شیر برنج چرب و شیرین و بالاخره زولبیا وبامیه رنگین می‌شود. نتیجه اینکه پس از یک ماه روزه‌داری نه تنها وزن کم نمی‌کنیم، بلکه با چند کیلو اضافه وزن دوباره به رژیم غذایی معمول خود برمی‌گردیم و روند چاقی و اضافه وزن را با الگوی غذایی غلط همچنان دنبال می‌کنیم. تهیه انواع و اقسام خوراکی‌ها، شیرینی‌های گوناگون در مهمانی‌های افطار نه تنها موجب از بین بردن آثار معنوی روزه می شود، بلکه با اسراف و پرخوری سرانجام اضافه وزن و چاقی را به همراه دارد.

چاقی با ذخیره بیش از حد انرژی به صورت چربی در بدن تعریف می‌شود. این مشكل در اثر عدم تعادل بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی ایجاد می‌شود. چاقی از عوامل خطر بروز بیماری‌های مزمن مانند فشار خون بالا، افزایش چربی‌های خون، دیابت نوع دو، بیماری‌های قلبی عروقی و بعضی از انواع سرطان‌ها است.

بر اساس تحقیقات انجام شده حدود 60 درصد جمعیت میانسال كشور مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند. با توجه به شیوع بالای اضافه وزن و چاقی در این گروه سنی و نقش چاقی به عنوان عامل خطر در بروز بیماری‌های مزمن و عواقب اقتصادی و اجتماعی آن، لزوم توجه به این معضل بهداشتی بیش از پیش آشكار می‌شود. به ویژه آن که تحقیقات نشان داده است حتی مقادیر متوسط كاهش وزن به میزان 5 تا 10 درصد، در كاهش خطر بروز بیماری‌های مرتبط با چاقی بسیار موثر است.

بیماری‌های مرتبط با چاقی و عوارض ناشی از آنها باعث ایجاد بار مالی بر كشور می‌شود، به طوری كه بر اساس برآوردها هزینه ناشی از چاقی 2 تا 8 درصد كل بودجه مراقبت‌های بهداشتی را در بر‌می‌گیرد. با توجه به این نکات مشخص می‌شود كسانی كه برای كاهش وزن خود تلاش می‌كنند، باید در این ایام نیز مراقب دریافت كالری خود باشند تا تلاش‌های آنها بیهوده نشود.

یك نكته قابل تامل

یكی دیگر از مشكلاتی كه ممكن است به علت ناترازی تغذیه‌ای طی ماه رمضان به وجود آید، افزایش چربی‌های خون بر خلاف انتظار است. بسیاری از افراد طی این ماه دچار بد خوری و یا پرخوری می‌شوند و در مصرف مواد غذایی افراط می‌كنند، به گونه‌ای كه ممكن است حتی در عین كاهش وزن، میزان چربی خون

افزایش یابد. علت اصلی این مشكل افراط در مصرف شیرینی‌ها و مواد غذایی چرب ناسالم از جمله زولبیا و بامیه است.

با برنامه ‌ریزی درست برای تغذیه و مصرف صحیح مواد غذایی در این ماه و پرهیز از زیاده روی در خوردن غذا، می‌توان از برکات معنوی این ماه سود بیشتری جست و فواید بهداشتی روزه را به دست آورد.

مصرف بی‌رویه این مواد غذایی می‌تواند متابولیسم (سوخت وساز) بدن را مختل كرده و عوارضی برای بدن ایجاد كند. بنابراین باید از مصرف زیاد غذاهای پرچرب و سرخ کرده به شدت خودداری كرد، چون بر خلاف آنچه مردم گمان می‌كنند كه طی ماه رمضان به واسطه روزه گرفتن وزن افراد كم می‌شود و همچنین افرادی كه دچار چربی خون بالا هستند، چربی خون آنها كاهش می‌یابد، در بسیاری از موارد مشاهده شده كه پس از ماه رمضان نه تنها كاهش وزن ایجاد نشده، بلكه موجب افزایش وزن و چربی خون هم شده است.

اگر روزه‌داری به شیوه صحیح انجام شده باشد، می‌تواند با كاهش كالری دریافتی،و موجب كاهش كلسترول بد یا LDL شود، در غیر این صورت كلسترول بد خون افزایش می‌یابد.

به علاوه مصرف زیاد مواد غذایی چرب هنگام افطار موجب بی‌اشتهایی در هنگام سحر می‌شود، چون هضم چربی‌ها در بدن نیازمند مدت زمان طولانی‌تر است. خوردن خوراكی‌ها و مواد غذایی تا دیر وقت و به تاخیر انداختن زمان خواب، موجب بی‌اشتهایی و بی‌حوصلگی هنگام سحر می‌شود، بنابراین اگر وعده افطار به صورت مناسب مصرف شود، مشكلی برای وعده سحر ایجاد نخواهد شد.

روزه و افزایش وزن

بر خلاف افراد چاق، افراد لاغری كه برای افزایش وزن تلاش می‌كنند، سوال می‌كنند كه چگونه می‌توانند طی ماه رمضان، به رژیم خود ادامه دهند.


در پاسخ به این گروه موارد زیرتوصیه می‌شود:

شما می‌توانید در طول ماه مبارك رمضان نیز از رژیم افزایش وزن خود پیروی کنید. برای این كار می‌توانید غذاهای با كالری بالا و حجم كم كه بیشتر غذاهای چرب و شیرین هستند را البته با در نظر گرفتن سالم بودن آنها استفاده كنید؛ برای مثال در سوپ‌های خود خامه اضافه کنید. برنج خود را با كره میل كنید. همچنین می‌توانید به خورش ها، قدری آرد اضافه كنید تا هم غلیظ‌تر شوند و هم میزان كالری آنها بیشتر شود.

منبع:تبیان